voordelen

Wat zijn de voordelen van roodlichttherapie?

Nu we de werking van roodlichttherapie allemaal begrijpen, is het ook handig om te weten welke voordelen het allemaal oplevert voor de mens. Daarom hebben wij de belangrijkste voordelen hieronder op gelijst :

Verhoging van de ATP-energie

roodlichttherapie zorgt ervoor dat de productie van adenosinetrifosfaat (ATP) verhoogd wordt. ATP is een molecuul dat bij alle mensen aanwezig moet zijn om energie aan het lichaam te geven. Dit wil dus zeggen dat wanneer onze ATP verhoogd wordt, we meer energie en een betere gezondheid krijgen.

Verbetering van de celsignalering

een aantal golflengten van het uitgezonden rood licht helpen bij het creëren van een goede leefomgeving voor onze cellen. Dit leidt tot een verbeterde voortgang van de celcyclus, een verhoogde eiwitsynthese, enzymactivering …

Vermindering van ontstekingen en gewrichtspijn

roodlichttherapie heeft een effectieve werking als het gaat over het verminderen van ontstekingen en gewrichtspijn. Het rood licht wekt een belangrijke reactie op die ontstekingen vermindert en cellen verbetert. Het zorgt ook voor een betere doorbloeding, waardoor de genezing van ontstekingen vlotter kan verlopen.

Vermindering van depressies

uit heel wat onderzoeken is gebleken dat de werking van infrarood licht dat uitgezonden wordt door Led’s verbeteringen kan brengen in onze hersenstructuur. Dit wil zeggen dat zelfs depressies verminderd kunnen worden. Een depressie is nogal een algemeen woord en juist daarom werd er onderzoek gedaan naar de werking van roodlicht op verschillende soorten depressies zoals : winterdepressies , angstdepressies , zware depressies … De resultaten waren allemaal positief gezien rood licht in staat was een positieve verbetering toe te brengen in de hersenstructuur van de mensen die leden aan die depressies.

Positieve effecten op onze huid

de productie van collageen wordt bevorderd dankzij roodlichttherapie. Collageen is het element dat ervoor zorgt dat je huid er gezond en jong blijft uitzien. Lichttherapie zorgt er dus voor dat je huidskleur en -textuur verbeteren, de tekenen van veroudering afnemen en wonden en littekens sneller kunnen genezen.

Spierherstel

er zijn veel studies en onderzoeken die aangetoond hebben dat roodlichttherapie beschadigd en overbelast spierweefsel sneller kan herstellen. Dit omdat door het licht meer energie in de cellen geproduceerd wordt en oxidatieve stress verminderd wordt. Een onderzoek heeft ook duidelijke bewijzen aangetoond dat lichttherapie in staat is om de groei van ons gezond spierweefsel te bevorderen. Hierdoor neemt ons spiervolume en onze kracht toe.

Bevordering van slaap

als mens worden we tegenwoordig heel veel aan (ongezond) kunstlicht blootgesteld. Dit zorgt ervoor dat we moeilijker in slaap kunnen vallen en ons slaapritme verstoord wordt. Roodlichttherapie zorgt er juist voor dat je slaapritme beschermd wordt, waardoor je weer beter kan slapen. Er zijn ook heel wat studies die aangetoond hebben dat roodlichttherapie de ontwikkeling van melatonine verhoogt. Dit leidt tot een betere en gezondere slaap.

Gezonde behandeling

er zijn heel wat behandelingen die dezelfde, positieve effecten op ons lichaam voorleggen, maar in tegenstelling tot die andere behandelingen is roodlichttherapie wél voor 100 % veilig. Er worden namelijk geen chemicaliën of medicijnen gebruikt en het kent geen negatieve bijwerkingen. Zo wordt er bij roodlichttherapie enkel gebruik gemaakt van gezond, natuurlijk licht. Dat natuurlijke licht levert meer energie op dan het licht van de zon én is roodlicht is volledig vrijgesteld van UV-stralen. Hierdoor kan je zonder veel buiten te komen toch alle gezonde straling opnemen.

Positieve effecten voor onze ogen

te veel naar een smartphonescherm staren of rechtstreeks in de zon kijken zijn voorbeelden van situaties die tot negatieve effecten van licht op onze ogen leiden. Echter zorgt het licht dat gebruikt wordt tijdens roodlichttherapie er juist voor dat onze ogen en ons gezichtsvermogen versterkt wordt. Zo worden de negatieve gevolgen van het te veel kijken naar een scherm volledig teniet gedaan.

Optimalisatie van onze hormonen

nabij-infraroodlicht kan tot zeer diep in het lichaam doordringen waardoor het endocriene klieren kan raken. Op deze manier kan het rode licht deze klieren versterken. Bij een dagelijkse straling in de nek van 10 à 15 minuten, kent roodlichttherapie een bijzonder positief effect op onze schilklier. Voor mannen kan roodlichttherapie ook een positief effect hebben op de verhoging van zowel testosteron als de spermatogenese.

De verlenging van onze levensduur

“save the best for last”, dus daarom is het laatste voordeel van lichttherapie dat we bespreken het positieve effect op de levensduur van ons lichaam. Roodlichttherapie kent namelijk een positieve werking op de mitochondriën in ons lichaam. Dit zorgt ervoor dat de levensduur van onze lichaamscellen verlengd wordt. Hierdoor zullen we als mens minder snel verouderen. Fotobiomodulatie in samenwerking met RODE- en NIR-straling is een van de meest effectieve manieren om het verouderingsproces tegen te kunnen gaan.